Academia Parintilor (Pre)ocupati

o initiativa a Scolii Anastasia Popescu si a Gradinitelor Arc-en-Ciel

Lingurita cu dulceata (1)

on January 19, 2012

Intre noi, parintii

(Valabil de la… 2 ani)

Desi poate parea ciudat, de multe ori, fara sa ne dam seama, copiii ne testeaza… printr-un comportament care de mult eori ne supara, ei verifica daca noi, parintii aplicam o regula deja stabilita, sau suntem gata sa facem rabat.

Ceea ce face ca lucrurile sa functioneze si cei mici sa se supuna regulilor stabilite, este constanta cu care aplicam regulile odata ce le-am stabilit. Cercetarile arata ca cei mici au nevoie de limite clare si de o viata structurata. Astfel, ei se vor simti in siguranta si iubiti.

Sa nu uitam insa un aspect la fel de important: sa nu incarcam copiii cu prea multe reguli caci s-ar putea sa nu mai respecte niciuna dintre ele. In primii ani de viata, trebuie sa ne limitam doar  la o mana de reguli pe care le consideram cele mai importante. Apoi, putem adauga altele si altele…

Daca, de exemplu pretextul neintelegerilor este ora de culcare, primii care trebuie sa se decida sunt parintii: fie ii mai lasam pe cei mici sa se joace un pic, pana cand noi ne terminam treaba sau suntem pregatiti sa luam o pauza mai lunga, fie intrerupem atunci ceea ce facem (calculator/ televizor/ treaba) pentru a-i putea dedica copilului care trebuie sa se culce o ora din timpul nostru.

Simplele comenzi, adesea adresate pe un ton iritat (pentru ca in acel timp ne ocupam cu altceva) nu au, de cele mai multe ori rezultatul dorit.

Daca insa insistam asupra orei de culcare stabilite, fara sa lasam impresia ca se poate “negocia”, dar pe un ton bland si ferm totodata, copilul va respecta o regula pe care am instituit-o, mai ales daca ii dam sentimentul ca are chiar variante, cum ar fi sa se spele intai pe dinti si apoi sa-si puna pijamaua, sau invers…

Micile rutine pe care si le poate forma astfel il vor ajuta sa-si capete autonomia si sa devina mai responsabil.

Este bine ca, odata ajuns in pat, sa cititi impreuna o carticica de tipul “Facem nani cu Martinel”, ori sa urmarim un poster cu imagini reprezentand momentele de pregatire pentru somn; astfel, se va obisnui cu respectarea orei stabilite si a ritualului care insoteste culcarea. Nu uitati  sa faceti impreuna o rugaciune inainte de culcare. Copilul va fi din ce in ce mai linistit, iar repetarea, seara de seara, a  acestor momente ii va da siguranta si ii va oferi un somn linistit.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: