Academia Parintilor (Pre)ocupati

o initiativa a Scolii Anastasia Popescu si a Gradinitelor Arc-en-Ciel

Lingurita cu dulceata (2)

on January 28, 2012

Cum sa evitam crizele facute de copil in public

 Sa nu uitam:

Desi poate parea ciudat, de multe ori copiii ne testeaza – printr-un comportament care poate fi suparator, ei verifica daca noi, parintii aplicam sau nu o regula stabilita deja

Ceea ce face lucrurile sa functioneze este constanta cu care aplicam regulile odata ce le-am stabilit.

(Va amintiti, am convenit asupra acestor lucruri inca de la prima “lingurita cu dulceata”.)

Sa vedem mai departe cum putem evita crizele facute de cei mici in public. Sa presupunem ca sunteti intr-un magazin (mini sau super market), iar copilul dumneavoastra doreste sa-i cumparati ceva; daca se intampla sa nu fiti de accord cu acel ”ceva” el poate face o criza de plans pentru ca ii spuneti nu. Ce este de facut?

Cel mai bine ar fi sa incercati sa preveniti un astfel de comportament, avand grija ca cel mic sa fie odihnit, satul si stabilind de la bun inceput cateva reguli cum ar fi : ”mergem intr-un magazin unde vom gasi si jucarii, dar de data aceasta nu vom cumpara nici una.” Spuneti-i ca azi este ziua cumparaturilor pentru familie si ca va putea sa isi aleaga un desert/ o jucarie cand va fi o ocazie speciala pentru el. Impreuna puteti face lista unor astfel de ocazii – ziua lui de nastere, ultima zi de gradinita, diverse sarbatori. Este de dorit sa discutati cu el inainte de a porni de acasa spre un loc anume pentru ca el sa inteleaga unde mergeti si de ce.

Chiar si asa, nu veti putea preveni toate crizele celui mic, dar tinand cont si de urmatoarele reguli le veti putea reduce frecventa si intensitatea:

Mai intai de toate, este foarte important ca in astfel de momente sa va pastrati calmul.

Apoi, cel mai bine este sa-l ignorati, uitandu-va in alta parte. Inainte ii puteti spune ceva de genul ”nu vei primi ceea ce doresti daca plangi si lovesti. Cand te calmezi, vom putea vorbi.” Pana se calmeaza incercati sa interactionati cat mai putin cu el. Il puteti scoate afara din magazin, sau pur si simplu va puteti continua cumparaturile. Incercati sa nu va lasati afectata de privirile celor din jur care de prea multe ori se grabesc sa judece. Daca cel mic va vedea ca nu este bagat in seama, in scurt timp va inceta cu plansul.

Un lucru foarte important este ca niciodata sa nu cedati. Daca cel mic incepe sa tipe pentru ca vrea o ciocolatica, atunci in nici un caz nu va primi asa o ciocolatica. Astfel, cu timpul va intelege ca astfel de crize nu-i vor aduce ceea ce-si doreste si va renunta la ele.

Dupa ce copilul s-a calmat, este bine sa vorbiti cu el despre ceea ce s-a intamplat, fara sa il certati, fara sa il bruscati. Nu uitati sa-l asigurati ca-l iubiti si nu-i lasati impresia ca sunteti suparata pe el. Nu-l criticati si nu-l pedepsiti.

Ceea ce nu este bine sa ignorati sunt iesirile violente ale copilului dvs: daca va loveste, trebuie sa-i atrageti atentia ca asa ceva nu este permis fara a interactiona prea mult cu el.

Lectia pe care i-o oferiti copilului se refera la limite: o criza de plans nu va rezolva niciodata o situatie si nu-i va aduce indeplinirea unei dorinte.

O intamplare recent povestita de o amica  ilustreaza perfect cat de buni “dascali” pot fi copiii:

In vizita la un coleg de gradinita care isi aniversa implinirea celor 3 ani, Alexandru constata ca un alt invitat se repede la unul dintre cadouri si refuza sa-i mai dea drumul. Reprimat de parintii sai, se pune pe plans. De la inaltimea celor 2 ani si jumatate, Alex ii spune, luandu-l protector pe dupa umeri: “Hai, mai bine sa stam de vorba!”. Si, ca prin minune,  plansul a incetat!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: