Academia Parintilor (Pre)ocupati

o initiativa a Scolii Anastasia Popescu si a Gradinitelor Arc-en-Ciel

Muzica şi educaţia timpurie

on May 2, 2012

Toată lumea a remarcat faptul că bebeluşii se bucură în mod natural de muzică şi de ritm. Chiar şi înainte de naştere, copilul reacţionează la diverse ritmuri şi chiar pare a “recunoaşte” anumite melodii. Această înclinaţie către armonia muzicală este deci un dat natural pe care părinţii şi şcoala trebuie să îl cultive cât mai de timpuriu.

Sintagma pe care ne-am ales-o drept motto pentru programele noastre de formare – “Niciodată nu este prea devreme”- susţine excelent această afirmaţie. Învăţarea muzicii seamănă foarte mult cu învăţarea unei limbi străine, pentru care este mult mai uşor să se înceapă în copilărie. Efectele pe care le are studiul unui instrument asupra creierului sunt profunde şi de durată. Ca să vorbim în termeni medicali, s-a constatat că muzicienii au un “corpus callosum” – o legătură de fibre care conectează şi produce o sincronizare superioară între cele două emisfere cerebrale – mai mare decât în mod obişnuit. Sunt, de asemenea, mai dezvoltate la muzicieni regiunile din creier care sunt responsabile cu mişcarea, planificarea şi execuţia.

Iată motive suficiente pentru părinţi şi educatori să “expună” copiii la muzică de calitate (cum bine ştiţi, Mozart deţine întâietatea), dar şi să îi sprijine în studiul unui instrument cât mai de timpuriu.

Prof. Mona Şerbănescu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: