Academia Parintilor (Pre)ocupati

o initiativa a Scolii Anastasia Popescu si a Gradinitelor Arc-en-Ciel

5 greşeli pe care orice părinte ar trebui să le evite

on January 19, 2013

–        articol preluat cu acordul SfatulParintilor.ro

Nimeni nu este perfect şi cu toţii mai greşim, mai ales când este vorba despre educaţia copiilor noştri. Este însă important să conştientizăm acest lucru şi să facem tot posibilul să nu repetăm greşelile.

Iată 5 greşeli pe care orice părinte ar trebui să le evite, recomandate de Bonnie Harris, creatoarea conceptului “parenting conectiv”. Acest stil de educare a copiilor presupune un parteneriat între părinte şi copil bazat pe respect reciproc, fără pedepse şi acuze. Părintele este profesorul copiilor, dar şi elevul acestora. Copiii învaţă de la părinţi, iar părinţii învaţă de la copii, crescând în acest fel conexiunea între ei.

1. Nu sunt suficient de fermi

Mulţi părinţi au tendinţa de a pune nevoile şi dorinţele copiilor mai presus de ale lor – câteodată ca urmare a relaţiilor pe care le-au avut cu propriii părinţi în copilărie, câteodată de teama unei crize emoţionale din partea copilului. “Prea drăguţ” înseamnă pierderea puterii. Nevoile şi dorinţele părinţilor nu sunt mai puţin importante decât ale copilului. Fiecare trebuie să respecte nevoile şi dorinţele celuilalt. Cuvântul-cheie este echilibrul.

2. Presupun că empatia va schimba comportamentul copilului

Să spui “cuvintele potrivite” nu schimbă comportamentul copilului, ci îl manipulează, iar la un moment dat nu va mai funcţiona. Comportamentul îl poţi schimba răspunzând calm, ferm, cu respect, fără să învinovăţeşti. În acest fel poţi modela comportamentul copilului şi îi arăţi cum se păstrează controlul de sine. Copilul îşi dă seama că este înţeles şi se simte în siguranţă.

3. Presupun că sunt responsabili pentru comportamentul copilului

Comportamentul copilului nu este ceva pentru care părinţii sunt responsabili şi pentru care ei trebuie să dea soluţii. Este de datoria copilului să găsească soluţii la problemele lui. Datoria părintelui este să-l ghideze în a descoperi modalitatea prin care să-şi rezolve problemele, pentru că altfel, în momentul în care părintele preia frâiele, intervin emoţiile lui, iar când încearcă să deţină controlul asupra a ceva ce nu poate, de fapt, stăpâni, îşi pierde cumpătul şi reacţionează greşit. Acest lanţ al slăbiciunilor duce la un comportament neadecvat al copilului.

4. Vor să-i dea o lecţie

În momentul în care copilul face ceva greşit, în haosul creat, părinţii presupun că dacă nu ţipă şi nu pedepsesc exact atunci, copilul nu va înţelege că a greşit. De fapt, în vâltoarea momentului, nimic nu este eficient. Asteaptă până când atât emoţiile şi nervii copilului, cât şi ai tăi se liniştesc. Abia atunci copilul va fi receptiv, te va asculta şi va înţelege ce ai de spus. La fel şi tu vei înţelege mult mai uşor ce-ţi va transmite copilul.

5. Sunt prinţi în comportamente vechi: critică, învinovăţire, pedeapsă

Majoritatea celor din jur au aceste comportamente vechi, de a critica, de a învinovăţi pe alţii, de a pedepsi. Important este să ieşi din ele şi să te schimbi. Chiar dacă mai cazi în capcană – nimeni nu este perfect –  nu uita: copilul are o problemă, nu este o problemă.

Cum să fii un părinte conectiv (Bonnie Harris, creatoarea conceptului “parenting conectiv”)

Fii atent la reacţiile tale, nu intra pe pilot automat. Opreşte-te, fă un pas înapoi, şi gândeşte-te:

– Cât de important este să spun DA sau NU?

– Mă enervez? Dacă DA, iau două minute pauză şi respir adânc.

– Este problema mea sau o pasez pe umerii copilului meu?

– Îmi repet “E doar o chestiune de moment.Va trece!”.

– Repar conexiunile stricate. Încerc să fiu deschis şi cinstit, fără să mă învinovăţesc, fac drumul către “împăcare”, încercând să înţeleg că  “ Bineînţeles, vrea să stea până mai târziu! Bineînţeles, nu vrea să se oprească din joacă! Etc. ”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: