Academia Parintilor (Pre)ocupati

o initiativa a Scolii Anastasia Popescu si a Gradinitelor Arc-en-Ciel

5 lucruri importante pe care ar trebui să le învăţăm de la cei mici

on January 19, 2013

articol preluat cu acordul SfatulParintilor.ro

Lumea copiilor este, într-adevăr, una minunată. În lumea copiilor nu există gri sau negru. Sunt doar culori frumoase, vesele, pentru că lumea lor e plină de poveşti, de zâne şi spiriduşi, de oameni buni şi gânduri bune. Un copil se bucură la fel, indiferent dacă primeşte o jucărie ieftină sau una foarte scumpă. Unui copil nu-i pasă că are părul ciufulit sau pantalonii murdari că a căzut la tobogan. Mai mult, în lumea copiilor, totul este posibil, pentru că visele nu se opresc niciodată.

 

În lumea copiilor, iubirea rezolvă totul

Dacă te uiţi în ochii unui copil vei vedea că iubirea este soluţia tuturor problemelor. Au căzut şi s-au lovit, vin la mami sau la tati să-i ia în braţe ca să le treacă. Când sunt obosiţi, au nevoie de iubirea părinţilor pentru a putea adormi în linişte. Când sunt bolnavi se simt cel mai bine în braţele părinţilor. Când sunt fericiţi vin şi te îmbrăţişează ca să-ţi transmită iubirea lor. Oare de ce uităm asta când creştem? Iubirea este într-adevar soluţia tuturor problemelor. Dacă ai linişte şi armonie, iubire şi înţelegere, restul se rezolvă uşor.

 

Orice e posibil, în lumea copiilor

De ce, în lumea adulţilor, frunzele trebuie să fie întotdeauna verzi, soarele întotdeauna galben-portocaliu, de ce maşinile trebuie să aibă patru roţi şi iepurii patru picioare? De ce trebuie să luăm totul în serios? De ce nu ne mai dăm voie să visăm când creştem? De ce nu mai putem avea fantezii? În lumea copiilor orice este posibil, pentru că ei nu îşi îngrădesc gândirea. Lor nu le pasă ce or să zică cei din jur despre ei dacă au desenat un iepure miriapod.

În lumea copiilor, experienţa e mai importantă decât obiectele

Să-i cumperi unui copil un atlas zoologic ca să-l înveţi despre lumea animalelor poate fi un lucru bun dacă stai lângă el sa-i explici, şi un lucru rău, daca-l laşi cu atlasul în braţe şi te duci să-ţi faci treburile în timp ce el „învaţă” despre animale. Peste zece ani, copilul nu-şi va aduce aminte de niciuna dintre cele două situaţii. Însă dacă-l duci la grădina zoologică să-i arăţi animalele pe viu, va ţine minte toată viaţa. Iar acest lucru trebuie să-l invetăm şi noi, părinţii: nu obiectele pe care le acumulezi în viaţă sunt esenţa, ci experienţele pe care le trăieşti şi de care să-ţi aminteşti cu drag toată viaţa.

 

Viaţa e frumoasă, în lumea copiilor

De câte ori n-aţi fost trişti pentru că e noroi afară după ce a plouat. De câte ori n-aţi fost trişti că e prea cald sau prea frig? Sau că n-aveţi bani? Sunt oare chiar atât de importante aceste lucruri. În lumea copiilor nu conteaza cât de frig e afară, cât de noroi sau ce puţini bani au mami şi cu tati. Ei sunt veseli pentru că ştiu să se bucure de orice. Pentru că ei văd întotdeauna partea frumoasă a lucrurilor. Când oare am învăţat noi, părinţii, să vedem partea goală a paharului?

 

În lumea copiilor, nu contează dacă eşti caraghios

Doamnelor, cum vă simţiţi când vi se duce firul la ciorap? Domnilor, cum vă simţiţi când aţi vărsat cafea pe cămaşa proaspăt călcată? Brusc, universul se dărâmă pentru că nu veţi mai avea această alură profesionistă. Vi se va ştirbi din prestigiu. Când creştem, noi, părinţii, punem prea mare accent pe ce părere au ceilalţi despre noi. E foarte important ce zice vecinul, ce crede colegul, etc. Să nu cumva să creadă despre noi că suntem adulţi iresponsabili. În lumea copiilor nu contează dacă eşti caraghios. Dacă vor să danseze pe stradă, dansează. Dacă vor să cânte, cântă. Nu pun preţ pe ce spun cei din jur. Poate că ar trebui să învăţăm (sau să reînvăţăm) şi noi această lecţie.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: