Academia Parintilor (Pre)ocupati

o initiativa a Scolii Anastasia Popescu si a Gradinitelor Arc-en-Ciel

Parinti responsabili, parinti implicati in dezvoltarea emotionala a copiilor

on October 9, 2013

Dragi parinti,                                                                                       parintiresponsabili

Pentru ca suntem la inceputul unui nou an scolar si pentru ca orice inceput poate fi mai dificil, ne-am dori sa-l parcurgem impreuna, cu bune, cu mai putin bune, dar formand o echipa pentru ca cei pe care ii iubim – copiii – sa creasca frumos.

Pentru a avea o imagine completa asupra educatiei unui copil, este necesar sa privim cat se poate de atent, atat la ceea ce se intampla in scoala, cat si dincolo de scoala. Este important sa acordam o atentie egala, atat profesorului, cat si parintelui, acesta din urma fiind primul si nelipsitul dascal din viata unui copil. Comportamentul de la scoala al copilului este puternic influentat ce ceea ce se intampla acasa. Daca cei doi (parintele si scoala) nu formeaza o echipa in ceea ce priveste educatia unui copil, rezultatul nu va fi cel asteptat.

Parintii si profesorii trebuie sa isi uneasca fortele si sa formeze parteneriate de lucru. Si unii si ceilalti trebuie sa stie care este diferenta dintre cuvintele care demoralizeaza si cele care dau curaj; dintre cuvintele care incita la confruntare si cele care conduc la cooperare; dintre cuvintele care il pun pe copil in imposibilitatea de a gandi sau de a se concentra si cuvintele care descatuseaza dorinta fireasca de a invata.

Exista o legatura directa intre ceea ce simt copiii si felul in care se comporta. Atunci cand ceea ce simt e corect, se poarta corect. Cum sa-i ajutam sa simta corect? Acceptandu-le sentimentele!

Iata cateva crampeie din pretioasele sfaturi catre parinti si profesori pe care le transmite, prin scrierile, sale psihologul Augusto Cury:

A educa inseamna a calatori spre  lumea celuilalt, fara a patrunde vreodata in ea. Inseamna a folosi ceea ce traim pentru a ne transforma in ceea ce suntem. Cel mai bun educator nu este cel care controleaza, ci cel care elibereaza. Nu este cel care corecteaza comportamente, ci cel care indeamna la reflectie. Nu este cel care care observa ceea ce este tangibil, ci cel care vede invizibilul. Nu este cel care renunta cu usurinta, ci cel care stimuleaza continuu, un nou inceput.[…] Educatorul excelent imbratiseaza, atunci cand toti resping; incurajeaza, cand toti condamna;  ii aplauda pe cei care n-au urcat niciodata pe podium; vibreaza la curajul de a concura, al celor care au ramas pe ultimele locuri. Nu cauta propia sa stralucire, ci se face mic, pentru a-i face mari pe fiii, elevii si colegii sai de serviciu. […] Invatatorul excelent nu este cel care stie mai mult, ci cel care este mai constient de cat nu stie. Nu este cel dornic sa-i invete pe altii, ci cel avid de a invata. Nu este cel care isi declara reusitele, ci cel care isi recunoaste propriile esecuri. Nu este cel care aduna informatii in memorie, ci cel care isi largeste modul de a vedea, de a reactiona si de a fi.

 

Psih. Ileana Zarnescu (psihoterapie cognitiv – comportamentala)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: